Plakatmanden (2022)

Lise Seisbøll (2022):
Plakatmanden – 200.000 plakater og en samler
240 sider, rigt illustreret
Format: 27,5 x 21 cm. Hårdt omslag.
Grafisk design: Henriette Wiberg Danielsen
Foto: Henrik Bjerregrav, Thomas Borchorst m.fl.
Tryk: Narayana Press
ISBN: 978-87-89232-48-5
Pris: DKK 298,- + forsendelse
Udk. marts 2022

OBS: Lagerføring og distribution af PLAKATMANDEN er overdraget til Forlaget Trykværket, trykvaerket.dk

 

Bogen om Peder Stougaard og hans dobbelte virke som plakatsamler og billedkunstner er beretningen om en ildsjæl og hans livslange drøm om et museum. Forfatter og kunsthistoriker Lise Seisbøll går bagom historien, der strækker sig over mere end et halvt århundrede, og tegner i en række farverige nedslag et nuanceret panorama af et kulturfelt i forandring. Resultatet er en billedrig fortælling med afstikkere til nogle af de strømninger, der grafisk og kunstnerisk har påvirket tilblivelsen af den samling, der i dag udgør selve grundstammen i Dansk Plakatmuseum.

Gennem en ihærdig og altopslugende indsamlingsstrategi er det lykkedes Peder Stougaard gennem årene at skabe og udvikle kontakt til særlige miljøer såvel i Danmark som rundt om i verden — nogle kreative, andre politiske. Disse kontakter afspejles i de mange illustrative eksempler på plakatkunst, der indgår i bogens flere end 200 illustrationer. Dermed bliver kombinationen af tekst og billeder en tour de force gennem genrer, udtryk og perioder — tilsammen en helhed krydret med bidrag fra nogle af de vedholdende støtter, kolleger og politikere, der gjorde det hele muligt.

Bogen er udgivet i samarbejde med Tegnerforbundet af 1919

.

Anmelderne skrev:


… denne store, smukke og på alle måder farverige bog. […]

Bogen er meget smukt tilrettelagt, og det ene farveprægtige oplag efter det andet forener sig i en overdådig billedoplevelse oven i den på alle måder fascinerende historie om Plakatmanden. […]

Plakatmanden er således blevet en elementært fascinerende fortælling om, hvordan en ildsjæl ud af ingenting har opbygget en kunstsamling i verdensklasse.

Christian Kaaber, på historie-online.dk (januar 2023). Læs hele anmeldelsen her

.


Spændende læsning, og samtidig er bogen så rigt illustreret, at billedsiden er en oplevelse i sig selv.

Lise Barsøe, i Kunstavisen nr. 6, 2022.

.


Plakatmanden er en fantastisk visuel oplevelse. En vidunderlig historie om en unik passion og spændende mand.

Janne Høgshøj, formand Visuelt Forum (maj 2022). Læs hele anmeldelsen her

.


Bogen er en flot hyldest til den mand, der sørgede for at plakaterne ikke blev så flygtige at de forsvandt, men findes og stadig fortæller om kunst og kultur.

**** (fire stjerner) Troels Laursen i NORDJYSKE, 29. april 2022

.


En rigt illustreret bog om et emne, der ikke er skrevet meget om. Selvom titlen peger på, at bogen primært omhandler Peder Stougaard, er det dog plakatkunsten, der fylder mest. Bogen emmer af, at forfatteren både vil skrive en ildsjæls, et museums og en kunstretnings historie.

DBC lektørudtalelse/materialevurdering (april 2022)

.

 

.

 

 


Peder Stougaard
Født i 1946. Opvokset på en institution i Struer og senere på Peter Sabroes Børnehjem i Skive. Her boede han frem til 14-års alderen, hvorefter han kom ud at tjene på en gård. Efter et ophold på Vester Vedsted Efterskole blev Peder Stougaard uddannet som kok og tog siden på Kunsthøjskolen i Holbæk samt på Århus Kunstakademi. I en lille lejlighed i Knudrisgade indrettede han Galleri Øst, hvor han i 1972 viste udstillingen Polske Plakater. Det blev starten på den livslange treklang bestående af eget kunstnerisk arbejde, indsamling og udstilling af plakater.

 


Lise Seisbøll
Født 1958. Mag.art. i kunsthistorie, forfatter, fagredaktør og tegner. Hun har gennem mere end tre årtier skrevet eller redigeret omkring 60 fagbøger og kunstnerkataloger, blandt andet i forbindelse med sin ansættelse i Kunsthallen Brandts Klædefabrik i Odense og som leder gennem 18 år af Grimmerhus (i dag Clay Keramikmuseum) i Middelfart. Derudover har hun skrevet Tommerup Kera­miske Værksted bind I (Wunderbuch, 2018) og Tegnerforbundet af 1919 – 100 år (2019). Hun har siden redigeret Anette Wolthers’ bog om Kvindelige kunstnere i Odsherred gennem 100 år (Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner, Museum Vestsjælland i 2020).

 


Tegnerforbundet af 1919
Danmarks ældste fagorganisation for professionelle tegnere. Forbundet blev stiftet få år efter, at tilsvarende foreninger for blandt andre malere og billedhuggere var blevet skabt. Hen over årtierne har tegnere differentieret sig i interesseorganisationer for eksempelvis dagbladstegnere, bogillustratorer og tegneserieskabere. I dag er mange tegnere organiseret flere steder, også i den samlende, gamle forening, der gennem VISDA rådgiver om eksempelvis ophavsrettigheder. Tegnerforbundet af 1919 har fokus på tegneres vilkår såvel i Danmark som internationalt. Forbundet arbejder for at fremme forståelsen af tegneres visuelle måder at kommunikere på.

.

Download Pressefotos PLAKATMANDEN_PR_fotos (Zip-fil 8,9 MB)

.

Opslag fra bogen:

 

.

TV-reportage:

TVAarhus – reportage fra bogpræsentation og udstillingsåbning i Kunsthal Aarhus: